Schackfyran 2016

Foto: Lars OA Hedlund

Tidigt på morgonen måndagen den 18:e april åkte Kvarnbyskolans fjärdeklassare in till Globen för att spela världens största schacktävling, Schackfyran. Syftet med denna tävling är i första hand att barnen skall få träffa andra barn från andra miljöer och spela schack under trevliga former.

Tävlingen var uppdelad på två dagar. På måndagen (då vi spelade) deltog 98 klasser från hela Stockholm med sammanlagt över 2000 barn. Dagen efter spelade ytterligare 1800 barn. Varje klass deltog som ett lag och varje klass spelade i grupper om cirka 20 lag.

Med så många barn på samma plats blev det naturligtvis rätt mycket stök. Det blev en hel del väntan och det var en del brister i arrangemanget. Av den orsaken spelades bara tre ronder istället för planerade fyra. Trots detta klarade Kvarnbybarnen av detta mycket bra och visade upp ett glatt humör och ett trevligt uppförande

Av våra barn gick det bäst för 4A som placerade sig på 12:e plats av 22 lag.

Man vann ungefär häften av sina partier vilket är ett mycket bra resultat med tanke på att de flesta inte har spelat så mycket schack. Deltagarna i 4B klarade sig ungefär lika bra som 4A vid schackbrädena men fick en blygsammare placering eftersom det var allt för många som var frånvarande vid detta tillfälle.

Det finns också ett individuellt tävlingsmoment  i schackfyran. De spelare som vinner alla sina partier får senare i vår spela en turnering som heter Schackfyranmästaren. Till den tävling kvalificerade sig Sumeya och Salek från 4A samt Burak och Mohammad H från 4B.

2000 barn spelade Schackfyran i Globen (länk till Sveriges Schackförbund)