Rishta skrällvann i gallerian

(Foto: Lars OA Hedlund)

Rishta skrällvann i gallerian

Fredagen den 3 juni 2016 är en stor dag för Kvarnbyskolan. Då blev vi nämligen för andra året i rad inbjudna av Svenska Schackakademien till att deltaga i en parschackstävling i Stockholms galleria på Hamngatan i centrala Stockholm.

Svenska Schackakademien har som målsättning att främja svenskt schack och att stödja svenskt juniorschack. Att vi återigen har fått den stora äran att vara med på detta evenemang är ett bevis på att schacksverige har förstått att Kvarnbyskolans schackspelande elever är goda representanter för den kommande generationen. Som vanligt när Kvarnbyskolans elever är utanför Rinkeby sköter de sig exemplariskt. Dom charmar omgivningen med sitt goda humör och trevliga uppförande.

I år deltog vi med 20 elever. Varje elev spelade i lag med en vuxen från Schackakademien. Det blev en spännande och rolig turnering. Det är svårt att spela parschack och göra vartannat drag utan att få prata om partiet med den man spelar med. De som lyckades bäst med detta var Rishta 3A tillsammans med sin lagkompis Magnus. De vann hela tävlingen. Fantastiskt bra gjort av Rishta som var yngst och minst erfaren schackspelare av alla Kvarnbybarnen. Hon spelade oerhört bra och gjorde knappt några feldrag. Det skall bli intressant att följa Rishtas fortsatta utveckling som schackspelare.

På andra plats kom Seyit-Ali, precis som förra året faktiskt. Lite surt kanske att komma tvåa igen, men med de stora framgångar som Seyit-Ali har haft på den senaste tiden kan han nog svälja det.

Det som man nog kommer ihåg med störst glädje från den här tävlingen var att elever som tyckte att en kompis blivet felaktigt bortdömd i ett parti delade sina prispengar med denne. Detta visar på vilken fin kompiskänsla det finns på Kvarnbyskolan.

Tävlingen kunde följas över internet över hela världen. Schacket hjälper Kvarnbyskolan att synas.

Förutom själva partävlingen hade man möjlighet att spela blixtschack mot den svenska mästaren Nils Grandelius, vilket naturligtvis flera av kvarnbybarnen gjorde.